Metcalfe Construction logo
Great buildings start with solid foundations and so did we.
Building quality since 1978.
logo graphic outlines
Banner graphic for Beach Front Residence Construction Project page

Residential

Beach Front Residence
Photo of Beach Front Residence Construction Project

Description

The home has innovative designs through out, making the most of the spectacular 180-degree views from the kitchen through the living area on to the large verandah. On the ground level porcelain tiles run through the entry into a large living room, kitchenette, three bedrooms and a second bathroom.

The upper level accessed by either the grand staircase or lift includes a generous master bedroom with ensuite and a magnificent bay sliding door overlooking the tree line.

The main living areas, office, guest bathroom, are connected by curved timber staircase. The lift opens to the main volume of living area allowing easy access to the kitchen and master bedroom.

High ceilings in the main living allowed for generous natural light to compliment the polished timber flooring. Reflecting the muted tones of a beach environment, stone, glass, steel and timber are used to create textural contrast in a sophisticated interaction of rustic and precise materials.

The workmanship demonstrated on this project was exceptional. It was very important that all details were constructed correctly given the unique curved shape of the building.

A number of construction challenges were presented during the life of this project. We have summarized below the more critical challenges encountered;

  • There was considerable design required and careful construction to ensure the foundation levels to lift the building above the tidal surge level.
  • The construction of various wave like curves through out the building proved very challenging, as the curves were not of a consistent radius therefore they were all hand formed on site.

This project was very unique given the shape, area and locality and required a cooperative approach to ensure all critical construction information was established resulting in the successful project completion.

<<   Back   6   7   8   9

Client
Quentin and June Turner- Smith

Location
Esplanade Urangan

Architect
Payten & Rodger
Design Group Pty Ltd

Engineer
VDM Consulting Engineers

Project
Two Storey Residence with
third level viewing deck

Contract Value
$ 855,000.00

Completed
February 2009

Site Map  |   Privacy Policy  |   Terms of Use  |   © Metcalfe Homes Pty Ltd 2011